Hogyan készül az okos otthon?

Hogyan készül az okos otthon?

Mire használható az okos konnektor?

2018. július 18. - Vajda Csaba

Hogy mire jó az okos konnektor? -legtöbbször ezt a kérdést kapjuk, ha valaki meglát egyet nálunk a kecóban.
A válasz: Első sorban pénzt spórol nekem. De ezen kívül rengeteg dologra lehet használni.

 

Nálunk az okoskonnektor (vagy okosdugalj ) egy multifunkcionális eszköz, amit sokszor évszaktól függően különböző feladatokat lát el. Legtöbbször oda van bedugva, ahol szükség van rá. Persze azért vannak fix helyeken is.
Hogy, mit tudnak? A legfontosabb funkciók: Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakoznak egy felhő szolgáltatástatáshoz (általában Amzon AWS) és a mobilunkra letöltött (gyártó által kínált) ingyenes alkalmazásból kapcsolhatjuk ki be az áramot és azt is látjuk , be vagy kikapcsolt állapotban van-e. Ez teszi lehetővé, hogy ne csak akkor vezérelhessük és montírozhassuk az okoskonnektort, ha otthon vagyunk azonos Wi-Fi hálózaton. hanem bárhonnan a világon, ha telefonunk rendelkezik internet kapcsolattal. Másik fontos tulajdonság, ami minden típusban megtalálható a visszaszámlálás vagy elalvás időzítő és az időkapcsolás. Persze mindegyiken található egy fizikai gomb is, amivel kapcsolhatjuk vagy felülbírálhatjuk a beállítást. 

_jpg1532.jpg

Hogy én mire használom, használtam eddig?


Energia optimalizálás.

Megmértem a Tv és a hozzá tartozó set top box, erősítő, hangfal, PS4 , média player készenléti áram felvételét. Meglepő, de 25WATT felett fogyasztanak kikapcsolt állapotban! Első gondolatom ez volt: Általában délután hat és éjfél között használjuk csak. Tehát napi 18 órában csak költi a pénzemet. Nem nehéz kiszámolni kb 40Ft/kwh azaz napi 18Ft. Nem hangzik soknak, de ha felszorozzuk egy évre, akkor már bőven 6.000Ft felett tartunk. Egy ilyen kütyü itthon Áfával, jótállással kb 7.000Ft és a fogyasztása 1WATT alatt van. Ha nincs más feladata, akkor beteszem a TV blokk elé olyan beállítással, hétköznap du. 6-kor kapcsoljon be és éjfélkor pedig ki. Ha mégis itthon vagyok, akkor vagy a telefonról vagy a fizikai gombbal bekapcsolom.

Elalvásidőzítés.

Szeretek olvasni és bár tervbe van eBook olvasó még a hagyományos papír alapú módszernél tartok. Szeretek belealudni is, aminek a párom nem nagyon őrül és az éjszaka közepén hangot is ad a felkapcsolva hagyott olvasó lámpa miatt. Ezért szépen elindítok 1 órás visszaszámlálást és nincs harag, plusz a lámpa sem fogyaszt feleslegesen.
timer.JPG

Jelenlét szimuláció.

Egy lámpa elé kerül és éjjel különböző időpontokban felkapcsol, mintha itthon lennénk. Ha elfelejtem beállítani, akkor ezt távolról is megtehetem. Lakásban ahol az utcáról figyelik az eseményeket a TV felkapcsolása jó visszatartó érő. Ezt egy Magic Cube -al megoldható

Vízforraló és KV főzés.

Tudom, ez egy kicsit luxusnak hangzik, de vonattal járok dolgozni és igen néha azért 5perc igen is számít ,hogy ne késsem le. Ilyenkor aranyat ér, ha az előző este bekészített KV lefő, mikkor felkelek. A párom, aki teázik és reggel az iskolába rohan a gyerekekkel akkor már az előző este kikapcsolt okoskonnektorra dugott bekapcsolt vízforraló a reggeli időzítésnek köszönhetően előforralja a teavizet és nem kell perceket várni az újra forralásra.
s26-wifi-smart-plug-2.jpg

Akkumulátor töltés.

Bizony előfordul autónál és robogónál is, hogy tölteni kell. Láttam már tőtöltés alatt összeolvadt akkumulátort sajnos. Két eset szokott lenni. Reggelre merül le vagy már délután érezhető, tölteni kell. A reggeli az alapból OFF , mert nem hagyom rajta felügyelt nélkül órákra. Az esti maradt. Egy akkumulátort 6-8 óráig szabad töltőn hagyni és még félóráig nem szabad vissza zárni a cellákat. Eddig hajnalban fel kelet kelni riasztót kikapcsolni, töltés befejezni, visszariasztani és jó esetben visszaaludni. Most már elindítom a visszaszámlálás funkciót 6óra hosszan, azt jó éjt :).

Párásítás.

Remélem, mindenki tudja, az emberi szervezet számára 40-60% páratartalom ideális az immunrendszer optimális működéséhez. Alatta kiszáradt nyálkahártya (fertőzésekre való hajlam) felette megnövekedett baktérium szaporulat. Ezzel egy külön írásban fogok bővebben írni, mert hosszabb és több eszközre van szükség. Ehhez már szűkség volt egy páratartalom érzékelőre, ami parancsot tud adni az okoskonnektornak a páratartalomnak megfelelő be- kikapcsolására. Fontos, olyan párosítót vásároljunk, ami ha áramot kap akkor képes azonnal bekapcsolni és nem kell plusz gombot benyomni (ez jellemzően a legolcsóbb).
para.jpg

Karácsonyfa világítás.

Egyszerűen arról van szó, hogy jellemzően be kellet másznom a fa alá, ha ki akartam húzni. Első napokban még megoldható, de utána tűlevelek tömkelege zúdult a nyakamba. Nehezen megközelíthetően elhelyezett konnektorkánál aranyat ér ha telefonról lehet kapcsolni. Természetesen itt is használva van az időzítés is. Az meg nagyon menő dolog, hogy már hazafele bekapcsolhatom és az utcáról látom a hangulatos fényeket.

Medence vízforgatás.

Nem, nem a 25 méteres feszített víztükrösre gondolok. ☹ Hanem arra kisebb kínai köralakúra mihez adnak 220 Voltos víz forgatót szűrővel. Be kell dugni és éjjel-nappal megy. Leírás alapján 16WATT a fogyasztása, de megmértem és inkább 18WATT

Okos konnektorral az időzítést úgy állítottam be, 3 órát legyen bekapcsolva és utána 3 órát kikapcsolva így fele annyi fogyasztással kb ugyanazt az eredményt érem el. Ha mégis intenzívebb szűrést szeretnék, akkor egyszerűen az egyik kikapcsolást felfüggesztem. Párom is szereti, mert nem szokta a gyerekeket úgy beengedni a medencébe, hogy a 220V-os keringgető be van dugva. -Jogosan, víz+áram csodákra képes. Most már nem kell kihúznia és visszadugnia, egyszerűen kikapcsolja fizikai gombbal vagy a telefonjáról (úgy is állandóan nála van).

 aram.pngsziv.jpg

 

Összeségében elmondható, minden olyan elektromos eszköznél jó hasznát lehet venni aminek áramtalanításával energiát takarítunk meg. Új funkcióba helyezhető, ha időszakosan nincs szűkség a betöltött szerepre, akkor kereshetünk neki új felhasználási módot. A fogyasztásuk kb 0,3 WATT szinte mindennél pénzt tud megtakarítani ha kikapcsolja. Hasznos lehet, ha egy készülék vezetékén nincs kapcsoló vagy nehezen elérhető helyen van a falikonnektor. Gyerek és kisállat védelemmel vannak ellátva valamint anyaguk 750C fokig ellenáll a zárlat tűznek. Állapot visszajelzésnek köszönhetően ellenőrizhetjük, a bedugott készülék épen áram alatt van-e.
A telefonról történő vezérlés új szintre emelte a távirányítás. A telefonunk most már mindig közelünkben van. Nem kell keresgetnünk a távirányított, nem kell elemet vásárolni, nem kell a készülék felé fordítani és ami talán a legfontosabb, megszűnt a hatótávolság, mint korlát.
Eddig ha megvásároltunk egy „buta” eszközt az pont annyit tudott tegnap is mint jövőre fog tudni. Az okos eszközöknél folyamatosan frissül az alkalmazás újabb és újabb funkciókkal bővülve. A tavaly megvett okos konnektor annyit fog tudni, mint a ma vásárólt, mindenféle beavatkozás nélkül.
Önjavító, ha valami hardware programozási hiba lép fel akkor a gyártok ( sokszor mielőtt mi magunk észre vennénk) kiadnak egy firmware frissítést ami aztán automatikusan le is tölt az eszköz.

Nekem személy szerint Orvibo és Sonoff termékekkel van tapasztalatom és bátran ajánlom mindenkinek nagyon megbízhatóak és elérhető áron lehet hozzájuk jutni. Természetesen több remek márka létezik még a piacion. A válasz idejük kb 1 másodperc.

geekbuying-orvibo-b25eu-wifi-smart-plug--white-406738-.jpg

Hogy mások mire használják?

 

Airbnb házigazdák és nyaralótulajdonosok.

Villanybojler és elektromos fűtőpanelek távoli be- és kikapcsolására. Mielőtt jön, a vendég vagy leindulnának,a nyaralóba távolról be tudják kapcsolni. Ha elmegy, akkor meg kikapcsolni és nem az van ,hogy hidegvízre és hidegszobára érkeznek vagy valakinek előző nap be kel kapcsolnia. Azt azért nem árt figyelembe venni, ezek az okoskonnektorok 10Amper-ig (2200-2300 WATT) vannak hitelesítve!!! Ha ennél nagyobb az eszköz áramfelvétele, akkor okosrelében érdemes gondolkodni ezek akár 16Amert is elbírnak.

Munkahelyeken

is kezdenek megjeleni az okoseszközök és természetesen az okos konnektorok mint a mint belépő színtű smart kütyü. Elsősorban víz automaták munkaidőn kívüli áramtalnításra használják, hiszen nem kell, hogy este és hétvégén is hűtse, melegítse a vizet. Ha valaki mégis túlórázna, akkor az okos konnektoron lévő gombbal be tudja kapcsolni. Szintén hatékony spórolást jelent olyan készülékek munkaidőn kívüli áramtalnítása amik még stand by üzem módban is jelentős áram felvételre képesek. Jellemzően ilyen készülékek a régebbi fénymásolók, nyomatók.

Terrarisztika, akvarisztika.

Használják világítás időzítésére valamint egy a termékcsaládhoz tartozó hőmérséklet és/vagy páratartalom mérővel lehet utasítást adni a konnektor számára a be vagy kikapcsolásra. Ilyen vezérlő egység például a Sonoff TH ami nemcsak magát képes kapcsolni a környezeti jellemzők változásakor hanem más Sonoff termékeket is például Sonoff konnektort.

akvarium.jpg

Japánok és Dél-Koreaiak.

Bármilyen meglepő, de telefontöltéshez használjak. Mint köztudott az akkumulátorok rosszul kezelik a túltöltést. Bár a lítumionos akkumulátoroknál jelentősen csőkent a memória effektus, de túltöltés még mindig a leggyakoribb probléma, ami az akkumulátorok kapacitás csökkentését okozza. Bár az új csúcskategóriás készülékek fejlet töltésvezérléssel rendelkeznek, de a japánok tudatosan csak kb 3órán keresztül töltik a telefonjukat. Erre használják az okos konnektorok visszaszámlálás opcióját.

 telefon.jpg

Persze ezek csak példák a széles felhasználási területekről.
Ti mire használjátok vagy használnátok okos konnektort? Írjátok meg nekünk.

Érdemes szétnézni az OtthonDigital kínálatában, hiszen számtalan okos otthon kiegészítőt forgalmaznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://homemate.blog.hu/api/trackback/id/tr8714120415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása